Výber stavebnej firmy

Nájsť si vhodnú stavebnú firmu pre realizáciu Vášho vysnívaného bývania je v dnešnej dobe celkom náročné. Konkurencia na trhu je veľká a nie je vôbec jednoduché vyznať sa v nekončiacej spleti ponúk stavebných firiem.

Ako si teda vybrať vhodnú a kvalitnú stavebnú firmu?

Dozviete sa v nasledujúcich 4 dôležitých krokoch:

  1. Dôležitá je príprava

V prvom rade venujte dostatok času príprave. Dôkladne si premyslite vaše predstavy o projekte domu a stavebných materiáloch. Ak si v stavebných materiáloch nie ste istí, bude najlepšie navštívit viacero firiem, ktoré sa špecializujú na konkrétnu technológiu výstavby, vypočuť si všetky detaily, pozrieť si stavby na vlastné oči a vybrať si stavebný materiál, ktorý s Vami bude najviac rezonovať.

  1. Výber dodávateľa

Keď už máte vytvorenú predstavu svojho vysnívaného domu, je čas kontaktovať potenciálnych dodávateľov s cenovou ponukou. Pri ich výbere dbajte na skúsenosti firmy, referencie klientov, ktorým dom stavali, prípadne si ich kvalitu overte na internete.

Pýtajte sa a zhromažďujte čo najviac informácií, či už o spôsobe výstavby, jej alternatívach, skúsenostiach firmy, postavených domoch alebo akýchkoľvek iných dôležitých záležitosiach. Každá správna stavebná firma Vám požadované informácie poskytne a rada Vám ukáže aj výsledky práce.

  1. Cena

Je pochopiteľné, že cena hrá významnú úlohu pri výbere stavebnej firmy a na trhu je veľa firiem, ktoré Vám ponúknu tú najvýhodnejšiu cenu. Je však dôležité si uvedomiť, že skutoční odborníci nepracujú zadarmo a takáto firma jednoducho musí niekde ušetriť, aby Vám mohla ponúknuť nižšiu cenu.

Veľa stavebných firiem to robí prostredníctvom výstavby z lacnejších a teda menej kvalitných materiálov a prostredníctvom nedostatočne kvalifikovaných pracovníkov. Následky však budete znášať iba Vy, preto pri stavbe rodinného domu rozhodne nešetrite na tých nesprávnych miestach. Ide predsa o vašu strechu nad hlavou.

  1. Zmluvné podmienky

Zmluva je najdôležitejším krokom pri výbere stavebnej firmy. Ide o oficiálnu dohodu o podmienkach spolupráce. Určite si preto navrhovanú zmluvu pozorne prečítajte. Dbajte na to, aby zmluva obsahovala všetky povinné náležitosti a aby v nej bol dostatočne definovaný predmet plnenia, lehoty dodania, stavebný proces a plán a jeho podmienky, ako aj cena a špecifikácia platieb.

Nevyhnutnou súčasťou sú aj zmluvné poplatky a pokuty pre prípad neplnenia zmluvných povinností alebo odstúpenia od zmluvy.