Výškové drevostavby

Expanzia drevostavieb

Európa je líder vo výstavbe drevostavieb
Európa je lídrom vo výstavbe vysokých drevených budov. Najbližšie sa plánujú postaviť v nórskom Bergene a v susednej Viedni. Najvyššie súčasné budovy tohto druhu stoja vo Fínsku, Švédsku, talianskom Miláne či austrálskom Melbourne. Majú niekoľko podlaží a ich výška dosahuje maximálne 30-40 metrov.

Už tento rok má byť hotová Treet

Na výstavbu najvyššej drevenej budovy sa už dávnejšie rozhodli v nórskom meste Bergen. Jedná sa o objekt s názvom Treet, čo v preklade znamená Strom. Tento architektonický skvost sa má podľa plánov dokončiť už tento rok a podľa priebežných informácií nestojí splneniu tohto cieľa zatiaľ nič v ceste. Konečná podoba budovy má siahať do výšky 49 metrov, pričom sa má deliť na 14 poschodí.

Najvyššia bude viedenská HoHo Wien

Prvenstvo medzi výškovými drevostavbami si má získať plánovaná budova HolzHochhaus alebo inak nazývaná HoHo Wien. Pôjde o 84 metrovú stavbu, ktorá má byť s 24 poschodiami rekordérom v architektúre orientujúcej sa na drevo. Autori projektu pre ňu vybrali lukratívnu viedenskú štvrť Seestadt Aspern a s jej dokončením sa ráta v roku 2018. Investícia vo výške 65mil. eur sa má odštartovať už túto jeseň.

Expanzia drevostavieb

Drevostavby si dokázali získať vysokú popularitu extrémne rýchlo a ich výstavba zaznamenáva stále väčší rozmach po celom kontinente. Už to nie sú len šikovné drevené rodinné domy, ktoré zapĺňajú obytné štvrte. Stavebníci prichádzajú aj s väčšími dielami ako administratívne budovy alebo bytové domy. Tie sú síce stále menšie a majú výšku do 10 až 12 poschodí, no je len otázkou času kedy začnú vo veľkom pribúdať aj výškové budovy.

Hlavné dôvody expanzie :

– budovy sú postavené v ekologickom štandarde
– výdavky za spotrebu energií sú podstatne nižšie
– drevo vytvára lepšie prostredie pre užívateľov objektu
– po estetickej stránke sa tieto stavby omnoho viac cenia

Veríme, že dve spomínané výškové budovy v Nórsku a Rakúsku sa úspešne dokončia a postupne bude v Európe takýchto výškových drevostavieb pribúdať stále viac.