Z akých materiálov stavať?

Patríte medzi ľudí, ktorí uvažujú nad výstavbou rodinného domu ale ešte ste sa nerozhodli z akých materiálov stavať? Tak si nájdite chvíľku a čítajte ďalej. Predstavíme Vám štyri hlavné argumenty, ktoré určite stoja za zváženie.

  1. Chcete ušetriť čas a bývať v novom čo najrýchlejšie?

Ako sa hovorí „čas sú peniaze“. Ak je aj pre Vás čas vzácna komodita alebo nechcete zbytočne vyhadzovať ďalšie peniaze za prenájom, kým sa Váš dom postaví, určite by ste sa mali rozhodnúť pre montovaný drevodom.

Prečo? Pretože výstavba murovanej či ytongovej stavby je realizovaná tzv. mokrým procesom, čo celú výstavbu veľmi predlžuje, pretože tieto procesy musia schnúť. Ak vám vaše zdravie nie je ľahostajné, tak je nutné celú stavbu nechať dobre presušiť a nehnať sa do takejto stavby bývať čo najskôr. To celú výstavbu môže natiahnuť kľudne aj na dva roky.

V nízko-energetickom montovanom drevodome od našej spoločnosti Raj bývania bývate už po siedmich mesiacoch od stavebného povolenia, vrátane výstavby základovej dosky.

Majte však na pamäti, že vybaviť stavebné povolenie nejakú dobu trvá. Môže to trvať mesiac, ale kľudne sa to môže natiahnuť aj na tri mesiace. Preto je zima ideálny čas na tento proces, ak na jar plánujete začať s výstavbou.

  1. Chcete mať zdravý domov pre vašu rodinu?

Plesne sú jedným z najhorších problémov murovaných domov, ktoré najviac škodia hlavne deťom. Tomuto problému sa v montovanom dome vyvarujete, nakoľko je výstavba realizovaná suchým procesom a parobrzda bráni preniknutiu vlhkosti do stien. V našich domoch tak dýchate zdravší vzduch.

V interiéri domu navyše nie sú použité škodlivé lepidlá, takže nehrozia žiadne výpary, ktoré by mohli škodiť vášmu zdraviu a zdraviu vašej rodiny.

  1. Chcete ušetriť mesačne stovky eur?

Viete si predstaviť, že vaše mesačné výdavky na energie, za elektriku, vodu, kúrenie a ohrev teplej vody, by sa zmestili do 100 €? V nízko-energetických domoch vďaka tepelnoizolačným materiálom neuniká teplo preč z domu. V drevodomoch sa navyše vykuruje iba vnútorný priestor, takže sa dom vykúri za 15 až 30 minút a teplo neuniká.

V lete to funguje presne naopak. Dom si udržuje príjemnú teplotu nakoľko nepustí teplo dnu a steny sa neprehrievajú.

Samozrejme, dobre izolujú len kvalitne postavené drevodomy, preto je dôležité dať si záležať na kvalite použitých materiálov a ich prevedení a nenechať sa zlákať na lacné ponuky firiem, ktoré môžu na oko pôsobiť výhodne, ale určite nie sú kvalitné.

Murované domy môžu byť tiež nízko-energetické, avšak cena môže byť až dvojnásobná v prípade parametrov, ktoré majú naše nízko-energetické drevodomy. Ďalšou nevýhodou by v tomto prípade boli veľmi hrubé múry.
Tieto argumenty naozaj stoja za zváženie nakoľko zdravie vašej rodiny by malo byť prvoradé, no a v druhom rade určite musíte pozerať aj na finančnú stránku veci.

Ceny energií neustále stúpajú a určite nikto nechce vyhadzovať peniaze von oknom. Ak stavíte na kvalitnú výstavbu vášho domu, vráti sa vám to práve na úsporách za energie. Kvalitný dom má zároveň dlhú životnosť a nebudete musieť vrážať vaše ďalšie peniaze za opravy nekvalitne odvedenej práce fušerov.

Takže posledná otázka znie: Chcete kvalitné bývanie s dlhou životnosťou?

Ak áno, napíšte nám. Radi Vám zodpovieme vaše otázky, poradíme ohľadom výstavby alebo vám predstavíme viac podrobností o nízko-energetických domoch od našej spoločnosti Raj bývania.